Een kind krijgen is voor elke vrouw een bijzondere fase in haar leven. Zowel emotioneel als fysiek.
De groei van het ongeboren kind en ook de totaal veranderende hormoonhuishouding zijn een belasting voor het lichaam van de aanstaande moeder.

De zwangere ervaart de gevolgen van de veranderingen in o.a. het hormonale systeem, de bloedcirculatie en het bewegingsstelsel. Ook de behoefte aan voeding verandert. Maar zwangerschap is geen ziekte. Bij de ene vrouw verloopt de zwangerschap probleemloos. Een andere vrouw kan te maken krijgen met typische zwangerschapsklachten als misselijkheid, verstopping, maagzuur, spataderen, bekkenklachten, angst, ongerustheid etc.

Ik behandel zwangerschapsklachten volgens een protocol dat door veel ervaring van (voet)reflexzonetherapeuten en in samenspraak met verloskundigen tot stand is gekomen. Regelmatig volg ik bijscholingen op dit vlak. Door mijn achtergrond als verloskundige heb ik waardevolle kennis en ervaring rond zwangerschap en bevalling. Daar ligt mijn passie!

Hieronder leest u met welke klachten u bij mij terecht kunt.

Mijn specialisaties:
 • Zwangerschapsklachten: misselijkheid, vermoeidheid, beginnende hypertensie, verkoudheidsklachten, obstipatie, spataderen en aambeien, vochtophoping in de enkels, rug- en bekkenklachten, lichte vorm van diabetes, herhaalde blaasontsteking.
 • Stuitligging: Ligt de baby in stuitligging, dan is het mogelijk om met behulp van een toegespitste behandeling én moxa-therapie de draaikans flink te vergroten.
 • Over tijd: Ben je over tijd en de bevalling wil maar niet beginnen? De start van de bevalling kan dan net even dat zetje krijgen dat hij nodig heeft. De behandeling werkt stimulerend op de hormonen en de baarmoeder en ontspannend is voor de aanstaande moeder zelf. Deze behandeling is mogelijk ( evt. na overleg met de eigen verloskundige of gynaecoloog) vanaf een zwangerschapsduur van 40 weken of zo nodig al eerder als een inleiding voor die tijd geïndiceerd is. Ook als de baby niet op tijd indaalt kan reflexzonetherapie uitkomst bieden.
 • Bij de bevalling: Op dezelfde manier kunnen weeën gestimuleerd worden bij gebroken vliezen zonder weeën. Tíjdens de bevalling kan voetreflexzonemassage helpen om pijn te verminderen, te helpen ontspannen en de effectiviteit van de weeën te bevorderen.
Verder:
 • Verminderde vruchtbaarheid en onregelmatige cyclus
 • Menstruatieklachten, onregelmatige cyclus, extreem bloedverlies
 • Premenstrueel syndroom (PMS)
 • Overgangsklachten
 • Huilbaby’s: zo klein als ze zijn…voetreflexzonetherapie helpt!
andere klachten:
 • Lichamelijke klachten: met betrekking tot ademhaling, bloedsomloop, spijsvertering, urinewegen, geslachtsorganen, hormoonproducerende klieren, zenuwstelsel, spieren, gewrichten en wervelkolom.
 • Psychische klachten: stress, slapeloosheid, depressie, burn-out